Maandelijks archief: juni 2021

Angst, dwang en dwanggedachten

Angstig of angststoornis?

Angst is onderdeel van het menselijk bestaan. Het is een normale en gezonde reactie. Angst bevind zich volgens de chakraleer in het eerste chakra Muladhara. Idealiter doet angst ons ontwaken uit de slaperige sluimertoestand (automatische piloot). Maar wanneer je angst extreem is en niet realistisch, kan er sprake zijn van een angststoornis.

Diverse vormen van angststoornissen

– Gegeneraliseerde angststoornis
– Paniekstoornis
– Agorafobie
– Sociale fobie
– Specifieke fobie
– Ziektevrees (hypochondrie)

Dwang, dwanggedachten en dwanghandelingen

Dwang gaat in bijna alle gevallen om controle willen houden. Soms ook het om behoefte om duidelijkheid en overzicht. Bij mensen met dwanggedachten draait het om dwingende, negatieve gedachten of obsessies die angst en onrust veroorzaken. Dwanghandelingen zijn handelingen of regels die je van jezelf steeds weer moet uitvoeren. Zo probeer je de angst en onrust in jezelf te stoppen.

Misofonie (je buitenproportioneel ergeren aan bepaalde geluiden), body dysmorphic disorder (het beeld dat je van jouw lichaam hebt komt niet overeen met de realiteit), trichotillolamie (aandrang om je haren uit je hoofd te trekken) zijn enkele voorbeelden van aandoenigen die vallen onder obsessieve-compulsieve stoornissen (OCS).

Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?

We hebben allemaal wel eens dagelijkse handelingen die lijken op onschuldige dwanggedachten. Denk aan teldwang (x aantal stappen van de voordeur naar de fiets/auto) of niet willen lopen over gebroken stoeptegels. Een mij niet onbekende is controleren of de voordeur wel op slot zit. Ook zijn we allemaal wel eens bang voor een niet reële angst. Maar wanneer wordt het dan tijd om hulp te zoeken? Het antwoord is simpel tegelijk complex. Namelijk zodra je merkt dat dergelijk gedrag problematisch wordt. Als je ‘niet meer zonder’ kan, als het je dagelijkse leven belemmert of als je in een negatieve spiraal raakt. Het is daarom goed om je uit te spreken wanneer je twijfelt aan je gedrag. Maar ook om signalen uit je omgeving serieus te nemen.

Dwanggedachten in coronatijd

Het coronavirus vraagt ons om goed op onze hygiëne te letten. Hoe kun je het beste omgaan met een kwetsbaarheid voor dwangklachten in tijden van corona? Tips vind je op spaarnegasthuis.nl/nieuws/dwanggedachten.

Meer informatie
www.angstendwang.nl en adfstichting.nl