COVID-19

Informatie over COVID-19
Laatst bijgewerkt op: 19 januari 2021

Alternatieve geneeswijzen toevoegen aan de lijst van uitgezonderde contactberoepen

Motie van de leden Van Haga en Van Kooten-Arissen over contactberoepen die alternatieve geneeswijzen uitoefenen toevoegen aan de lijst van uitgezonderde contactberoepen.

Berichtgeving alternatieve geneeswijzen toevoegen aan de lijst van uitgezonderde contactberoepen

Goed nieuws voor wie de uitgestelde massagetherapie tot ernstige klachten leidt

De koepelorganisatie (RBCZ) waar Zevenster Massage bij is aangesloten heeft inmiddels bericht ontvangen dat in uitzonderlijke situaties behandeling mogelijk is. We mogen op doorverwijzing van een (huis)arts, cliënten ook behandelen binnen de 1,5 meter. Dit is overigens aan strenge voorwaarden verbonden. De RBCZ heeft ons over het volgende geinformeerd:

“Voor contactberoepen geldt: deze worden verboden tot en met 19 mei 2020, voor zover deze beroepen niet naar behoren met inachtneming van 1,5 meter afstand tot de cliënt kunnen worden uitgeoefend.

Voor alternatieve zorgverleners (zoals chiropractors, acupuncturisten, haptotherapeuten etc.) geldt: alleen in uitzonderlijke gevallen behandeling plaats mag vinden als de patiënt hiervoor een medische indicatie heeft, de zorg niet op afstand kan worden gegeven of niet kan worden uitgesteld én de beoefenaar tijdens de behandeling alle adviezen van het RIVM omtrent persoonlijke beschermingsmiddelen kan naleven.”
In de meeste gevallen zal dit betekenen dat de behandeling niet door kan gaan. Om die reden is de praktijk vooralsnog gesloten tot 20 mei 2020. Er wordt achter de schermen actief gewerkt aan de mogelijkheid om zo snel mogelijk weer (gedeeltelijk) open te gaan. Belangrijke informatie over de ontwikkelingen van de huidige situatie omtrent COVID19 vind je op de websites van het RIVM en GGD Twente. Je kan met vragen over het coronavirus bellen met 0800-1351. Dit telefoonnummer (RIVM) is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Regelgeving m.b.t. alternatieve geneeswijzen (geldig tot 28 april)
De Rijksoverheid heeft nu regels voor de alternatieve geneeswijzen vermeld (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/zorg/paramedische-zorg) en daarmee is eindelijk echt duidelijk geworden wat wel en niet mag voor de complementair therapeut: alternatieve zorgverleners moeten hun werk dus staken tot en met 28 april, tenzij zij de zorg op afstand of met minimaal 1,5 meter afstand tot de cliënt kunnen leveren en uiteraard ook aan de overige RIVM-richtlijnen voldoen.

Uiterlijk 21 april neemt het kabinet opnieuw een besluit over verlenging van de maatregelen. Laten we hopen dat het virus dan voldoende onder controle is en (overige) praktijken weer open mogen.

Informatie over de situatie in Nederland vind je op een van de volgende websites

Op de website van het RIVM vind je vragen en antwoorden m.b.t. het nieuwe coronavirus (COVID-19).
RIVM COVID-19 Vragen en antwoorden

Ben je inwoner in Twente? Dan kun je tevens de website van de GGD raadplegen
GGD Twente

Ben je een getroffen ondernemer? Dan heb je mogelijk recht op financiële steun.
Rijksoverheid COVID-19 Vragen over coronavirus voor werkgevers/financiele-maatregelen

Informatie over de fysiologie van COVID-19

In deze zeker niet kinderachtige engelstalige les van ongeveer 50 min kom je alles te weten over het Corona-virus wat niet in het nieuws wordt uitgelegd:
– wat het corona-virus is;
– hoe het virus zich verspreid;
– hoe het virus zoveel mensen kan besmetten;
– hoe de infectie zich ontwikkeld;
– hoe getest kan worden (en waarom dit zo intensief en kostbaar is);
– en nog veel meer!

Waarschuwing! De nodige kennis over het menselijk lichaam, immuunsysteem en algemene fysiologie is wenselijk.