Maandelijks archief: maart 2020

Fysiek èn mentaal gezond zijn begint in de darmen

Gezond oud worden: Zeldzamer dan je denkt!

In 2025 is naar schatting de helft van de Nederlandse bevolking 65-plusser, volgens de RIVM. De Verenigde Naties publiceerde onderzoekscijfers waaruit blijkt dat er momenteel meer senioren zijn dan jonge kinderen. En die verschuiving neemt alleen maar toe. Een zorgelijke kwestie, want tegelijkertijd gaat onze levenskwaliteit hard achteruit: het aantal chronisch ziekte mensen stijgt. Ook heeft deze groep mensen vaak last van de bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen bij chronische ziekte.

Slechte voeding versus goede voeding

Wat kun je beter laten staan?
– slechte voeding door arme voedingsbodem
– giftige smaakmakers
– producten behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen
Er lopen momenteel rechtszaken tegen de producent van het meest gebruikte pesticideglyfosaat, dat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is, maar gewoon nog gebruikt worden, ook in ons land.

Wat kun je dan beter wel eten?
– gefermenteerd voedsel zitten vol goede bacteriën die de darmflora in balans houden
– klein fruit als bessen, frambozen en aardbeien is rijk aan antioxidanten die vrije radicalen in uitlaatgassen, straling en bewerkt voedsel neutraliseren, aldus Anna Kruyswijk- van der Heijden (arts en voedingsdeskundige)

Nature or nurture?

Slechts een heel klein deel van de gezondheid zit in genen, een groot deel in leefomstandigheden. Dit wordt duidelijk uit studies naar de zogeheten ‘Blue Zones’. Dit zijn gebieden waar mensen gezond honderd jaar en ouder worden. Voorbeelden zijn de eilanden Costa Rica, Sardinië en Okinawa. Kenmerkend voor de eilanden en haar bewonders zijn de sociale betrokkenheid, sterke familiebanden, dagelijks wandelen en het eten van veel biologische groenten en peulvruchten afkomstig van een rijke bodem.

Immuunsysteem
Ook het immuunsysteem activeren kan helpen om fluitend de honderd te halen. Denk daarbij aan koud douchen, vasten en intensief bewegen gunstig zijn: dat geeft het immuunsysteem een zetje om cellen te vernieuwen. Handig om tumoren of alzheimer een hak te zetten.

Veel mensen hebben door stress en toxische invloeden van buitenaf juist een overwerkt immuunsysteem. Dit kan leiden tot sluimerende ontstekingen in het lichaam, die op den duur chronische ziekten kunnen veroorzaken. Er is dan geen sprake van een acuut probleem, zoals een wond of virus, maar je immuunsysteem is hierdoor wél constant in de weer. Je merkt het niet, maar ondertussen verspreid de ontsteking zich via het bloed naar cellen en beschadigt het weefsel en organen.

“Er bestaat een directe relatie tussen de hersenen en de darmen. Darmbacteriën veranderen de werking van de hersenen en kunnen zo je denken en doen beïnvloeden. Wanneer de darmmicrobiotica niet in balans zijn kunnen er dus gedragsstoornissen ontstaan.” – Annemaaike Serlier- Van den Bergh (klinisch neuropsycholoog )

Darmbacteriën
Bacteriën verteren niet alleen ons voedsel, maar zijn ook essentieel voor ons immuunsysteem èn onze emoties. Ze produceren zelfs negentig procent van onze hersenhormonen. Een gezonde darmflora hangt om die reden samen met depressie, angst, Alzheimer, autisme en ADHD. Volgens Saskia van As (arts en adviseur MGlab & Advies) kun je je eigen microbioom in balans houden door voedsel te eten die goede bacteriën lekker vinden. Ze schreef hier ook boeken over, zoals Voed je bacteriën en het Microbioomdieet.

Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor een gezond gewicht. Teveel vet leidt tot obesitas, wat weer gelinkt is aan allerlei chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Dat komt onder andere omdat vetcellen een celgroeibevorderd hormoon stimuleren en mensen met overgewicht vaak laaggradige ontstekingen in het lichaam hebben.

Wondermiddel

Psycholoog, haptonoom en orthomoleculair therapeut Jacqueline Elferink stelt dat curcumine de neurogenese stimuleert. Dit is het zelfhelend vermogen van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is in staat om nieuwe synapsen (zenuwuiteinden) aan te maken en neurotransmissie te bevorderen. Curcumine helpt dat proces weer op gang, omdat het ontstekingsremmende werking heeft. Kortom: curcumine houdt de hersens gezond.

Curcumine is geen wondermiddel. Je moet ook genoeg bewegen, je hersenen blijven trainen met bijvoorbeeld puzzelen, voldoende zonlicht binnen krijgen en stress en teveel suiker vermijden.

Bron: Fysiek èn mentaal welzijn begint in de darmen – Door Marijke Van Der Linde