Geplande bijscholing donderdag 14 mei 2020: Subacromiaal pijnsyndroom
Onderzoek naar SAPS (Subacromiaal pijnsyndroom)
Een van de geplande bijscholingen in 2020 is de training SAPS. Deze training wordt aangeboden door triggerpointcoach. Klik hier voor meer informatie. Één op de drie mensen met een baan meldt zich bij de huisarts met schouderklachten. Hiervan meldt meer dan de helft zich ziek. Hieraan kunnen we zien dat het veel voorkomende klacht is. Snel een behandeling starten voorkomt het erger worden van de klacht. Bij 75% blijkt een reguliere behandeling effectief (medicatie, behandeling, oefeningen en pijneducatie).
Wist je dat…
– SAPS gezien wordt als een secundaire aandoening?
– het een verzamelnaam is voor diverse schouderklachten?
– er een relatie is tussen de breedte van het acromiom en ontstekingen en peesscheuren?
– de pijn niet alleen voelbaar is bij het bewegen van de arm maar ook vaak ’s nachts in rust?
– er regelmatig referred pain voelbaar is naar de nek, bovenarm, elleboog en hand?
– tintelingen naar de vingers en de hand vaak voorkomt?
Behandeltechnieken
De oorzaak is vaak een gevolg van andere schouderaandoeningen, zoals een instabiele scapula, overbelasting van de schoudergordel, een verkeerde houding, problemen met de bicepspees, een impingement of een te strak schouderkapsel. Myofasciale triggerpoints spelen een grote rol bij deze schouderklachten. De afgelopen jaren is er veel relevant onderzoek verschenen over het subacromiaal pijnsyndroom. Het aanbieden van concrete handvatten, zoals orthopedische- en functietesten en het gecombineerd behandelen van triggerpoints en fascia zijn een belangrijk onderdeel van deze training.
Zoektermen
Anatomie schoudergewricht – Anatomie van spieren en functies – Testen van de spierfunctie en Range of Motion – Klachtonderhoudende factoren Orthopedische schoudertesten – Spier- en fasciale ketens – Praktische behandelvaardigheden, palpatie en ergonomie – Triggerpointdiagnostiek Gerichte oefeningen en stretch.
Bron: https://www.triggerpointcoach.nl/saps