Hoe ik massagetherapeut werd
Op mijn 18e (2005) ben ik naar Amsterdam verhuisd om Forensisch Onderzoek te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik was een echte speurneus en hield van de vakken biologie en scheikunde en laboratoriumonderzoek. Ik studeerde af op het implementeren van een nieuwe onderzoekstechniek in 8 politieregio’s. Niet gek dat ik na mijn Bachelor Forensic Science doorstudeerde aan de Universiteit Twente (2010-2012). Wel in een iets andere richting, namelijk Onderwijskunde. Ik wilde leren hoe je binnen organisaties dergelijke implementaties en daarbij horende leertrajecten structureel goed kon begeleiden.
Tijdens (en na) mijn studie aan de UT ging mijn interesse dan ook uit naar Human Resource Development. Ik kreeg de mogelijkheid om tijdelijk voor een EVC-bureau (EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties) te werken en ontdekte al gauw dat deelnemers vaak verborgen talenten hebben en dat mensen vaak meer in hun mars hebben dan ze denken. Het enige dat ze daarvoor nodig hadden, was de juiste begeleiding. Helaas was het een tijdelijke functie en moest ik (2012) op zoek naar een andere baan. Ik kwam bij de overheid terecht, maar kon daar uiteindelijk niet aarden. Verdrietig, teleurgesteld en met een gevoel van mislukking zocht ik naar een baan waar ik me weer thuis zou voelen. Om mezelf op te vrolijken pakte ik een cursus op: Stoelmassage. In de jaren die volgde ben ik bij twee andere EVC-bureaus werkzaam geweest, maar leerde dat dit een gepasseerd station was.
Mijn lieve moeder (inmiddels overleden) en zorgzame partner zagen hoeveel plezier ik had tijdens de cursus Stoelmassage en bij het geven van massages. Ik kon weer speuren, kreeg weer vakken als biologie en fysiologie en stilde mijn honger naar kennis. Zij moedigden mij dan ook aan om mezelf verder te ontwikkelen en op te leiden tot massagetherapeut. Dit was het helemaal voor mij, want nu kreeg ik ook anatomie, pathologie, psychologie en farmacologie. Ik voelde me als een vis in het water en dacht dat ik de gouden graal had gevonden: Eigen baas worden van een praktijk voor alternatieve geneeswijze. (Toen wist ik nog niet hoeveel uitdagingen het zelfstandig ondernemerschap met zich mee zou brengen, maar dat terzijde).
Met vallen en opstaan, maar altijd gedreven door mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid en gedragen door de steun van mijn geliefden heb ik na de stoelmassage cursus nog jaren doorgestudeerd. Tot ik het door mij felbegeerde diploma van massagetherapeut binnen had (zomer 2017). Kort na mijn diplomauitreiking overleed mijn moeder. Mijn beëdiging bij de VBAG (datzelfde jaar) heeft ze niet mee kunnen maken. Ik heb al mijn moed en wilskracht verzameld om in die maanden door te zetten. En weet je, het is me gelukt! (Anders zat je dit nu niet te lezen, duh.)
Ik ben dankbaar voor alle steun die ik heb gekregen, trots op mezelf en voel me erkentelijk dat ik sta waar ik nu sta (want een beetje voorspoed en geluk heb je echt wel nodig). Tot slot: ik hoop dat dit openhartige verhaal jou ook aanspoort om te vertrouwen op de mensen die van je houden en je steunen. Maar vertrouw vooral ook op jezelf en jouw eigen kunnen. En als je dat lastig vindt, dan ben ik er voor je. Soms kan je heel goed op jezelf terugvallen, maar je hoeft het nooit alleen te doen. 😉
Inmiddels heb ik (als we de COVID-19 periode waarin ik niet mocht praktiseren erbij smokkelen) ruim 7 jaar massage-ervaring. Naast mijn werk als massagetherapeut ben ik ook veel werkzaam geweest als vrijwilliger. Zo heb ik jaren als vrijwilliger gewerkt bij De Twentse Zorgcentra met mensen die een meervoudige complexe beperking hebben. Als activiteitenvrijwilliger bood ik ondersteuning aan ouderen op de locaties De Losserhof te Losser. Deze functie heb ik ook uitgeoefend op KDC De Iemenkorf te Almelo (doelgroep kinderen). Daarnaast ben ik actief geweest binnen diverse muziekverenigingen. In mijn vrije tijd speel ik nog steeds bes-klarinet en wandel ik graag.
Mijn Visie en werkwijze
Als massagetherapeut sta ik voor natuurgeneeskundige en lichaamsgerichte therapie. Dat betekent dat ik je begeleid in het opbouwen van een gezonde verstandhouding met jouw lichaam. Leren luisteren naar jouw gevoel, gedachten, emoties en alle overige signalen van jouw lichaam (slaap, spijsvertering, ademhaling, etc). Dit doen we in een setting van:
– Gelijkwaardigheid;
– Zorgzaamheid;
– Respectvolle omgang;
– Oprechte interesse.
In mijn behandelingen maak ik gebruik van zowel massage- als gesprekstechnieken. Om de behandelingen richting te geven stel ik een behandelplan op van drie behandelingen. Hierin wordt de klacht, de hulpvraag en de aanpak beschreven. Dit behandelplan van drie behandelingen bestaat uit een aantal massagesessies met (afhankelijk van de behoefte) houdingsoefeningen, rek- en strekoefeningen, versterkende oefeningen en eventueel ontspanningsoefeningen. Ook wordt er een voortgang bijgehouden na iedere sessie. Indien gewenst kan dit worden opgevraagd.
Bij Zevenster Massage wordt massage uitsluitend therapeutisch ingezet
Na afronding van de HBO opleiding Massagetherapie van Esoterra met aanvullend MBK conform PLATO (SNRO geaccrediteerd) heb ik mij medio 2017 als volwaardig Massagetherapeut aangemeld bij de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG). Dit betekent dat vanaf september 2017 massagetherapie in aanmerking kan komen voor vergoeding vanuit jouw aanvullende zorgverzekering.
Let op! De stoelmassages die ik incidenteel nog op bedrijfslocatie verzorg komen niet in aanmerking voor vergoeding. Hier zijn andere (mogelijk interessante) belastingregelingen voor.