Als je minder focust zie je meer

Even wandelen, de tuin onderhouden of naar muziek luisteren. Door je gedachten af en toe de vrije loop te laten kun je daarna weer beter concentreren, aldus psychiater Srini Pillay. Een handige tip in deze periode waarin multi-tasken de norm is.

Is focus dan slecht?
Focus is tot op zekere hoogte goed en onmisbaar. Bijvoorbeelt om taken af te maken of om gedachten en emoties te ordenen. Maar het heeft zo zijn nadelen. Vergelijk focus met een zaklamp. Je schijnt een smalle heldere lichtbundel, maar deze belicht slechts een gedeelte van de omgeving. Handig om details te zien, maar minder praktisch om het totaalplaatje in beeld te krijgen.

“Teveel gefocust zijn put je brein uit. Het wordt moeilijker om beslissingen te nemen en je raakt vervreemd van jezelf en anderen.”

Een ander schadelijk effect van teveel focus is aangetoond de mate van betrokkenheid die je voelt. Die neemt namelijk af (je zondert jezelf inmiddels af door te focussen). Uit onderzoek blijkt dat je minder begaan bent met de mensen om je heen. Proefpersonen die extreem moesten focussen tijdens het kijken van een filmpje waren daarna minder geneigd vrijwillig hulp te bieden aan slachtoffers van een tragische gebeurtenis.

Teveel focussen kan onze creativiteit belemmeren. De oplossing? Ontfocussen. Ga mijmeren, prutsen en proberen.

De drie voordelen van ontfocussen zijn:
1) Het verlaagt de activiteit van je amygdala, die onder andere signalen van stress doorgeeft. Als dit hersengebied minder actief is, word je kalmer.
2) Je ‘observerend ego’ – de kritische stem in je hoofd – neemt af.
3) Doordat je denkenergie wordt aangevuld is de kans op een burn-out kleiner.

Bezigheden om te ontfocussen
1) Douchen;
2) Wandelen;
3) Breien:
4) Tuinieren;
5) Muziek maken (en luisteren);
6) Een boek lezen (of luisteren);
7) Je dingen verbeelden;
8) Dagdromen
9) Hardop mijmeren
10) Droedelen
Er is geen ‘one-size-fits-all’ dus probeer vooral zelf uit wat je ontfocust. Bijvoorbeeld mindfulnes of meditatie waarbij je eerst focust op je ademhaling om vervolgens op te gaan in het moment.

Wil je hier meer over leren? Dat kan. Srini Pillay heeft een boek geschreven ‘Minder focus, meer effect – Voor meer creativiteit, succes en plezier in je leven’.