Bewaartips groente en fruit

Tomaten op de fruitschaal en appels in de koelkast. Of juist andersom? Hoe bewaar je je verse groente en fruit zo dat ze hun smaak en structuur behouden? Doe de test.

1. Het is een goed idee om fruit te wassen voor je het op een schaal legt.
Waar/Niet waar
2. Het is slim om je fruitmand lekker in het zonnetje te zetten.
Waar/Niet waar
3. Als je thuis de plastic folie van een komkommer haalt, komt er meer lucht bij en houd je hem langer vers.
Waar/Niet waar
4. Aubergines gan bitterder smaken als je ze naast tomaten bewaart.
Waar/Niet waar
5. Alle soorten fruit zijn geschikt om op de fruitschaal te leggen.
Waar/Niet waar
6. Voordat je verse groenten invriest, kun je ze het beste twee minuten onderdompelen in kokend water.
Waar/Niet waar
7. Als je bananen los van elkaar bewaart, verkleuren ze sneller dan aan de tros.
Waar/Niet waar
8. Een krop sla houd je langer goed in een vochtige theedoek.
Waar/Niet waar
9. Het loof aan de bospeentjes houdt de bos langer vers.
Waar/Niet waar
10. Het loof van de bloemkool kun je het best verwijderen, voor je hem in de koelkast legt.
Waar/Niet waar
11. Een appel bij je aardappelen voorkomt nieuwe scheutjes.
Waar/Niet waar
12. Paprika’s blijven langer goed als je ze uit de verpakking haalt.
Waar/Niet waar
13. Als je broccoli in een laagje water zet blijft hij langer vers.
Waar/Niet waar
14. Een zachte peer betekent een rijpe peer.
Waar/Niet waar
15. Bananen verspreiden een gas als ze rijpen en dat versnelt ook de rijping van ander fruit.
Waar/Niet waar

De antwoorden en een toelichting lees je hieronder.

1. Niet waar. Integendeel. Als je fruit wast bederft het sneller. Hoe droger je fruit bewaart, hoe beter.
2. Niet waar. Door de warmte en het licht gaat het rijpingsproces veel sneller en daarmee gaat de kwaliteit van je fruit achteruit.
3. Niet waar. Het plastic zorgt er juist voor dat de komkommer langer bewaard kan worden.
4. Waar. Aubergines zijn vatbaar voor bederf als ze bij groenten liggen die ethyleen verspreiden, zoals tomaten. Als je deze twee naast elkaar bewaart krijgt de aubergine lelijke plekken en wordt de smaak bitter.
5. Niet waar. Exotisch fruit zoals banaan, ananas en mango bewaar je het best op de fruitschaal, omdat deze soorten niet goed tegen kou kunnen. Appels peren, druiven, citroenen en zacht fruit zoals aarbeien, frambozen en bessen zijn in de koelkast langer houdbaar.
6. Waar. Hierdoor blijven voedingsstoffen optimaal bewaard en houden groenten kleur, smaak en structuur.
7. Waar. Dus houd de tros intact en haal een banaan er pas af als je hem gaat eten.
8. Waar. Wikkel de onderkant van sla in een vochtige theedoek of snijd een plakje van de onderkant af en zet hem in een kommetje water.
9. Waar. Met loof zijn de bospeentjes twee dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar ze in de verpakking waarin je ze gekocht hebt.
10. Niet waar. Het loof voorkomt dat de bloemkool uitdroogt.
11. Waar. Appels produceren ethyleen, een gas dat voorkomt dat er nieuwe scheutjes op aardappelen ontstaan.
12. Niet waar. De verpakking zorgt ervoor dat paprika’s niet uitdrogen.
13. Waar. Door de stronk met de steel naar beneden in een mok met water in de koelkast te bewaren blijft de broccoli twee keer langer vers. Laat hem in het plastic zitten, prik er wat gaatjes in en zet te stronk in het water.
14. Waar. Als de peer een beetje meegeeft als je er met je duim op drukt is hij eetrijp.
15. Waar. Zowel bananen als appels, peren en perziken verspreiden van nature ethyleen als ze rijpen. Dit beinvloedt de rijping van het andere fruit. Wil je dit niet? Bewaar deze soorten dan apart van elkaar.

Bron: Allerhande (editie en uitgave onbekend)