Fibromyalgie

Geplande bijscholing woensdag 7 oktober 2020: Fibromyalgie

Onderzoek naar fibromyalgie

Een van de geplande bijscholingen in 2020 is de training fibromyalgie. In deze training (aangeboden door triggerpointcoach, klik hier voor meer informatie) wordt gekeken naar de klachten die fibromyalgie kan geven. Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van fibromyalgie, zoals de invloed van laaggradige ontstekingen op de hersenen. Voeding en de werking van de nervus vagus op het maagdarmstelsel spelen hierbij een grote rol.

De meningen zijn verdeeld en er bestaan verschillende visies over het ontstaan en over de instandhouding van de klachten. Sommige artsen stellen dat fibromyalgie niet te genezen is maar dat, net als bij reuma, de klachten wisselen van intensiteit. In de training wordt gekeken naar overeenkomsten en verschillen tussen fibromyalgie (FM), chronische vermoeidheid (CVS, ME) en het myofasciaal pijnsyndroom (MPS).

Wist je dat…

– naar schatting 40.000 mensen in Nederland fibromyalgie hebben?
– gewrichtspijn, spierpijn en vermoeidheid de meest voorkomende klachten zijn?
– dat er soms een diagnostische verwarring is met reuma?
– triggerpoints en tenderpoint nogal eens door elkaar gehaald worden?
– er bij fibromyalgie er altijd sprake is van centrale sensitisering?
– fibromyalgie gezien wordt als een spierziekte?
– triggerpoints en fascia meestal niet onderzocht worden?

Behandeltechnieken

Tijdens de training komen verschillende onderwerpen aan bod en praktisch geoefend met de behandeling van pijnklachten, de mogelijke onderhoudende factoren en de secundaire klachten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zachte – en pijnverlichtende technieken.

Zoektermen
Voeding, SIBO en fibromyalgie – Chronische laaggradige ontstekingen – Testen van de Range of Motion – Klachtonderhoudende factoren – Onderzoeken van de tenderpoints – Trauma, PTSS, slaaptekort – Behandeling van pijnklachten en slaapproblemen – Spier- en fasciale ketens – Myofasciale behandeltechnieken – Verschil en overeenkomst tussen FM, MPS en CVS – Chronische pijn en psycho-educatie – Diagnostiek triggerpoints en tenderpoints – Behandeling van de hoofd- en buikfascia – Pijlers van herstel – Melting pressure en cradle technieken.

Bron: www.triggerpointcoach.nl/fibromyalgie