Chakramassage: Chakra’s en de 7 rechten

Chakra’s en de 7 rechten
Het woord ‘chakra’ is Sanskriet voor ‘wiel’ of ‘schijf’. Ze spelen een belangrijke rol bij de bevrijding en de manifestatie van de 7 rechten: er zijn; voelen; handelen; beminnen; spreken; zien en weten. Bij deze rechten hoort ook een vervorming. Deze treedt op wanneer de energie niet vrij kan stromen. (Denk maar eens aan de uitdrukking: Je emoties ‘onderdrukken’. Dit geeft meteen weer hoe je een stroom kunt tegenhouden.) Zo hoort bij het recht ‘er zijn’ de vervorming ‘angst’. Bij ‘voelen’ de vervorming ‘schuldgevoel’ en bij ‘handelen’ de vervorming schaamte. Misschien herken je hier al iets van. Deze ‘aardse’ chakra’s zijn meestal goed waarneembaar voor jezelf en anderen.

Stel jezelf maar eens de vraag: Durf (tegenstelling van angst) ik met plezier mijn passie (voelen) uit te voeren/te laten zien (handelen)? Je ziet al dat het antwoord op zo’n simpele vraag direct weergeeft hoe de jouw chakra’s bepalend zijn voor de wijze waarop jij jouw energie en levenskracht tot uitdrukking brengt.

Muladhara, Svadhisthana en Manipura
Vanuit de ayurveda wordt beschreven hoe de chakra’s verbonden zijn met bepaalde elementen. Zo is het eerste chakra (Muladhara) verbonden met aarde. Het tweede chakra (Svadhisthana) is verbonden met water en het derde chakra (Manipura) is verbonden met vuur. Als deze in balans zijn durf je te voelen en naar jouw gevoel te handelen. Je ondervindt geen hinder van angst, schuldgevoel of schaamte.

Anahata
Het vierde chakra (Anahata) is verbonden met lucht en correspondeert met beminnen enerzijds en verdriet anderzijds. (Omdat chakra wielen van energie zijn resoneren ze ook met een specifieke kleur en geluid (omdat dit beide trillingen zijn, het een in het lichtspectrum en het ander middels luchtbeweging). Ook worden chakra’s gelinkt aan bepaalde fysieke klachten of levensdoelen. Als je daar meer over wilt lezen raad ik je aan om het boek: Chakrapsychologie van Anodea Judith te lezen.

Vishudda
Vishudda – het vijfde chakra – betreft het recht om de waarheid te spreken én te horen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het nauw verbonden is met ‘geluid’. De vervorming is leugens. Ook beïnvloeden chakra’s elkaar. Denk maar eens aan de uitdrukking: Een brok in de keel hebben. Deze uitdrukking past in een context waar de emotie verdriet aan de orde is. Zo zie je maar hoeveel waarheid er schuilt in alledaagse uitdrukkingen. Als het hart verdriet voelt, raakt de keel op slot.

Ajna en Sahasrara
Helder zien of illusie is het thema van het zesde chakra (Ajna) die in verbinding staat met licht. Het is de plek van het intellectuele onderscheidingsvermogen, het voorstellingsvermogen en begripsvermogen. Voor de katholieken onder ons, wanneer wij bidden ‘in naam van de vader’, raken wij het zesde chakra aan. Dit chakra heeft betrekking op inzicht, dromen, visoenen en daarmee ook met geloof. Wanneer het geblokkeerd raakt is alleen de uiterlijke, zichtbare wereld een realiteit. Het leven wordt dan uitsluitend door lichamelijke behoeften bepaald en het denken raakt overheerst door vaststaande meningen. (Het woord ‘koppig’ is dan ook zeer doeltreffend is als het gaat om een geblokkeerd zesde chakra).
Het zevende chakra (Sahasrara) staat voor het weten en heeft als vervorming ‘hechting’. Ik vind dit chakra lastig uit te leggen. Je kunt het volgens mij ook beter ‘ervaren’. Uitleg of over-intellectualisatie is dan ook een defect van dit chakra. Denk maar eens aan de wetenschap die het geloof probeert te verklaren. De term ‘verlichting’ komt voor mij het dichtst bij een passende uitleg. In de ayurveda spreekt men van ‘de versmelting van het persoonlijk energieveld met het universele energieveld’, ook wel Atman en Brahman genoemd.

Over Zevenster Massage

Vanaf 23 juli kan je bij Zevenster Massage een Chakramassage (ontspanning) boeken. Deze massage is gericht op het (aan)raken van jouw chakra’s. Dit kan helpen om de manifesterende en/of bevrijdende stroom te stimuleren. Hiermee kan jij jouw gezondheid beïnvloeden. Ga naar www.zevenstermassage.nl/agenda om deze zomer jouw chakramassage te boeken tegen een aangename introductieprijs.

Chakramassage richt zich op herstel van de balans tussen de zeven chakra’s. Een volledige chakramassage duurt 60 minuten. In de zomer van 2018 (van 23 juli t/m 23 september) kan je de chakramassage ervaren tegen de aangenaam lage introductieprijs van €40 per uur. Na deze periode gelden de standaard tarieven.