Kabinetsbesluit avondklok op z’n vroegst woensdag 20 januari 2021

Volgens het NRC worden de roosters bij de politie voor de avondklok al gemaakt. Dezelfde NRC schrijft op 15 januari: “Maatregelen In de Kamer bestaat scepsis over een avondklok. Want werkt die maatregel wel? Het RIVM kan dat niet berekenen.” Behoorlijk tegenstrijdig volgens mij.

Premier Rutte verzocht het OMT om met spoed met een advies over het effect van een avondklok te komen.
Thuis vinden nog steeds de meeste besmettingen plaats en juist een avondklok zou dat soort contacten kunnen verminderen, is de verwachting. “Op welke manier?”, vraag ik mij dan af. Het OMT pleit voor “gerichte maatregelen” tegen het samenkomen van jongeren. Dat lijk mij veel logischer.

Ook bij de politie is het onduidelijk welke uitzonderingsbepalingen gaan gelden.
“Wie mag toch ’s nachts de straat op en hoe toon je dit aan? Hoe moet een mantelzorger uitleggen dat hij ’s nachts op pad is om iemand in bed te kunnen leggen”, zegt de politiewoordvoerder. “Krijg ik straks een agressieve collega achter me aan als ik midden in de nacht naar huis fiets”, vraagt de wijkagent zich af. “En wat doe je met je hond als je het dier liever niet in je woonkamer wilt laten plassen”, zegt Jan Struijs, de voorzitter van de grootste politievakbond NPB.

(On)zinnig(?)
De meest zinnige uitspraak over de avondklok vind ik deze (Molenberghs): “Een maatregel die in „ongekende tijden” voor het eerst genomen wordt, kan onmogelijk reeds bewezen effectief zijn.” Wat hij daarna beweert steun ik echter totaal niet: “Laten we de maatregelen nemen en daarna het bewijs verzamelen.” Dat is de wereld op zijn kop. Of hèt recept voor een groots opgezet sociaal experiment.

De politie voorziet ook andere problemen.
Kleinere zaken zullen blijven liggen. Wat ze daar onder verstaan? Zaken als het controleren van wapenvergunningen. “Die zullen mogelijk in deze crisissituatie geen doorgang vinden”, zegt de politiewoordvoerder. Hoe de criminaliteit zich zal ontwikkelen als in principe niemand in het donker naar buiten mag, is ook moeilijk te voorspellen.”Misschien komen er wel meer verkeersongelukken omdat iedereen zich naar huis spoedt om op tijd thuis te zijn.”

Laten we hopen dat er voldoende tegengeluid is om deze maatregel kritisch onder de loep te nemen. Want een houding als “Doe maar een drankje” in de vorm van “Doe maar nóg een maatregel” vind ik niet passend bij de besluitvorming rondom onze (bewegings)vrijheid.

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/15/avondklokken-in-belgie-en-frankrijk-geven-hoop-a4027771
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/18/bij-de-politie-worden-de-roosters-voor-de-avondklok-al-gemaakt-a4028008

NB: Ik ben mij er van bewust dat deze blog doorspekt is met mijn mening. En ja, in mijn praktijk zeg ik vaak: “Wat je vindt moet je naar de politie brengen. Daar staat tegenover dat ik ook werk met NIVEA; niet invullen voor een ander. Doe er je voordeel mee! (Of niet).