Nieuwe normaal

Ik ben dit jaar gestart met de online training (13 lessen) Psychosomatisch trainer bij Triggerpointcoach. Ik scan voorafgaand aan mijn eerste les graag de studiestof. En wat ziet mijn oog? Les 9 gaat over burn-out en bijnieruitputting. Met een prachtig artikel uit Elsevier nummer 20, 16 mei 2015 verschenen.

Te veel stress doet delen van de hersenen krimpen
In het artikel lees je dat elke dag net wat te veel stress delen van de hersenen doet krimpen. Terwijl andere groeien. De auteur benoemt dat een lang herstel daarvan geen uitzondering is. Dit komt doordat het lichaam zich gaat aanpassen aan de nieuwe situatie van constante stress. ‘Bij mensen met chronische stress zie je dat de zenuwcellen in de amyg­dala gaan groeien en meer uitlopers krijgen. Delen van de hippocampus en delen van de frontale cortex krimpen juist.’

Epigenetische veranderingen beinvloeden de functie van een gen zonder dat de DNA-code verandert
Nu blijkt dat dit (effecten van stress) ook goed terug te zien is op DNA-niveau. [Lees ook de uitleg van externe factoren op genen op ons DNA op de website erfelijkheid.nl] Als wetenschappers met zogeheten moleculaire technieken kijken welke genen aan en uit staan bij iemand met chronische stress en dat vergelijken met iemand die zich goed voelt, dan is er in beginsel weinig verschil waar te nemen tussen die twee. Maar zodra een extra stressfactor er bij komt (die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen), worden de verschillen in gen-expressie enorm(!). Het is dan ook niet voor niks dat het herstel van een burn-out zo lang kan duren. De hersenen moeten zich weer vormen naar de oorspronkelijk staat.

Anderhalf jaar herstel voordat alles weer functioneert zoals het zou moeten, is dan ook zeker geen uitzondering.

Wat kan je het beste doen
Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen. Of zorg er in ieder geval voor dat je voldoende ontspant. Daarmee kun je proberen om de balans tussen inspanning en ontspanning te herstellen. Denk dan bijvoorbeeld aan (solo/denk)sport, de natuur opzoeken, lezen, muziek maken/luisteren, meditatie, yoga etc. Zoveel mensen zoveel wensen.

Leeromgeving
Voor ingeschreven clienten is na 7 juni 2021 een online (leer)omgeving beschikbaar om diverse oefeningen en werkbladen te downloaden. Hiermee kunnen zij leren spanning te herkennen en te reguleren. Deze oefeningen zijn vanaf kwartaal 3 onderdeel van de massagetherapie bij Zevenster Massage.

Aanmelden voor een intake
Ben jij ook geinteresseerd in massagetherapie? Wil je meer lichaamsbewustwording ontwikkelen en stress en spanning beter reguleren? Meld je dan aan voor een intake. Zodra de complementaire sector weer open mag voor behandelingen ben je van harte welkom.

Bron: Wat er in de hersenen gebeurt voorafgaand aan een burn-out, Elsevier nummer 20, 16 mei 2015
https://www.erfelijkheid.nl/content/epigenetica-de-invloed-van-ervaringen-en-omgeving