Wie vrolijk is in de morgen…

Vandaag op Prinsjesdag 2019 schreef ik op facebook een bericht met als strekking: er zijn geluksbepalende factoren waar we invloed op hebben. Een van die factoren is of je jezelf de tijd gunt (al is het maar een paar minuten per dag) om iets te doen waar je gelukkig van wordt, maar waar begin je? Mijn advies is: Meteen aan het begin van de dag.

Opstaan in dankbaarheid

Sinds 3 weken oefen ik ’s ochtends de zonnegroet. Met deze yoga oefening richt ik mij op dankbaarheid, adem en mijn lichaam (fascia). Hieronder zie je stapje voor stapje hoe de authentieke zonnegroet uitgevoerd wordt.


bron: www.lyve-yoga.nl/zonnegroet

Simpele zonnegroet

Ikzelf beoefen een simpelere (zelfbedachte) versie:
Stap 1) Begin zoals figuur 1: Bedank voor de dag met je handpalmen tegen elkaar. Adem in en uit.
Stap 2) Dan – op de inademing – buig je voorover in een 90 graden hoek, op de uitademing strek je je armen naar de grond (aantikken mag, hoeft niet)
Stap 3) Op de volgende inademing kom je weer rustig in een 90 gradenhoek staan (rechte hoek tussen boven- en onderlichaam), op de uitademing strek je je en breng je je handen zijwaarts boven je hoofd en eindigt met de handpalmen naar voren
Stap 4) Op de daaropvolgende inademing buig je langzaam achterover (zoals figuur 2 laat zien), je armen iets uit elkaar
Stap 5) Op de uitademing buig je voorover en strek je je armen weer naar de grond (deze keer in één beweging)
Stap 6) Sluit deze zelfbedachte zonnegroet af met een inademing en kom terug in de stand waarin je bent begonnen.
Stap 7) Sluit de oefening af in dankbaarheid met je handpalmen tegen elkaar. Blijf even zo staan en voel na.

Lekker in je vel

Deze versie helpt mij om lekkerder in mijn vel te zitten. Dus integreer ik deze kennis in mijn praktijk. Toen ik deze groet echter liet zien aan mijn clienten dacht ik bij mezelf:”Jeetje, dit lijkt wel een bejaardenstretch. Een beetje voorover hangen en naar boven rekken”, maar vreemd genoeg waren de reacties positief. Mensen bedachten zelf allerlei manieren om de dag dankbaar te beginnen. De één start met een gebed, de ander met een bodyscan, weer een met een positieve affirmatie (“Vandaag zet ik mijzelf op nummer 1”).

Het leuke is dat ik nu al resultaat merk. Ik heb zin in de dag (zelfs als ik minder goed of kort geslapen heb). Ik voel me fitter, wakker en klaar om alles te beleven wat de dag mij brengt. Over een paar weken kan ik ook mijn clienten vragen of ze verschil merken.

Dan heb ik tot slot nog één boodschap voor jou lieve lezer. Een boodschap die vroeger vaak op de radio klonk (en misschien nog steeds, maar niet op de zenders waar ik tegenwoordig naar luister):

“Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag, ja die lacht de hele dag.” 🙂