Onrust over vergoedingen Alternatieve Geneeswijze

Helaas heeft zorgverzekeraar CZ groep (CZ/OHRA/Nationale-Nederlanden) de vergoedingen van hun aanvullende verzekeringspakket behoorlijk ingeperkt. Hoewel ze de VBAG blijven vergoeden als beroepsvereniging, sluiten zij wel enkele disciplines uit. Massagetherapie (geclassificeerd als 24005 natuurgeneeskundig overig) valt hier ook onder en wordt in 2019 niet meer als alternatieve geneeswijze vergoed. Dit betekent dat jij als client van CZ/OHRA/Nationale-Nederlanden per 1 januari 2019 jouw eigen nota voor massagetherapie moet betalen.

Petitie

Eerder riep ik op om een petitie tegen dit besluit te tekenen. Deze petitie leverde echter geen wijziging in vergoedingenbeleid CZ 2019. Er is geen verandering te verwachten en voor het vergoedingenbeleid voor 2020 blijven de SBCZ, KAB en RBCZ in gesprek. CZ geeft aan dat hun besluit niet alleen gebaseerd is op onderzoek, maar ook op interne cijfers van CZ en het feit dat men wil luisteren naar voor en tegenstanders van alternatieve geneeswijzen en de behoefte van hun verzekerden. Zij benadrukken dat ze de kwaliteit van de getroffen therapeuten niet in twijfel trekken en dit ook niet de reden is dat men niet meer vergoed wordt. Klik hier om meer te lezen.

Overstappen is nog steeds mogelijk.

Tot en met 31 december kan je jouw zorgverzekering wijzigingen en/of stopzetten. Overstappen is dus nog steeds mogelijk als je weet dat je gebruik wilt blijven maken van alternatieve geneeswijze. Overweeg je over te stappen? Maak dan een weloverwogen beslissing en vergelijk de mogelijkheden op www.zorgwijzer.nl