Verwarring over PBM en hygiënemaatregelen

Inmiddels is de praktijk sinds dinsdag weer geopend. In deze dagen wordt meteen duidelijk hoe groot de verschillen zijn in de werkwijzen van zorgverleners. In het pand Ruimte voor Balans vind je namelijk verschillende disciplines. Behandelaars volgen de de hygiënerichtlijnen voor hun beroepsgroep en specifieke beroepsmatige handelingen. Het grootste verschil wordt zichtbaar als je de (orofaciaal) fysiotherapeut en mij als alternatief genezer naast elkaar ziet.

PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen)

Gistermiddag kwam deze fysiotherapeut vrolijk gedag zeggen. Goedgemutst staat ze in mijn deuropening. Ze draagt beschermende kleding: bril, mondkapje, handschoenen en schort. Zo haalt ze ook haar clienten op uit de wachtruimte. Als ze ziet dat ik geen PBM draag zegt ze dat ik wel goed op mijn gezondheid moet letten. Ik neem haar advies ter harte. Aan het eind van deze week evalueer ik of en welke maatregelen ik nog wil treffen naast de verplichte maatregelen.

Verbaasde clienten
Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn clienten mij verbaasd aankijken als ik ze op kom halen. Doordat ik geen PBM draag is het contrast tussen mij en de fysiotherapeut erg groot. Toch volg ik alle verplichte maatregelen uit het CAM-protocol en het advies van het RIVM. Dit advies kan je terugvinden in hoofdstuk 4 en 5 van het Protocol leidraad infectie preventie covid 19

Het CAM-protocol in een notendop

Uiteraard geldt dat er geen behandeling mogelijk is als de cliënt of de therapeut symptomen heeft van Corona of daarvan herstellende is. Daarnaast worden de aanbevelingen van het RIVM opgevolgd. Deze ken je al:
– Groet elkaar zonder aanraken (geen handen-geven);
– Niezen of hoesten doe je in een papieren zakdoekje, dat je meteen wegwerpt in een prullenbak. Als dat niet mogelijk is, dan niezen of hoesten in je ellenboog;
– Na niezen of hoesten handen wassen met zeep of desinfectiegel;
– Bij gesprekken 1,5 m afstand houden;
Aanvullend is dat betaling uitsluitend geschiedt per bankoverschrijving, maar dit zijn de meeste clienten wel gewend (Tikkie of factuur).

In stilte ontvangen
De consulten worden wel een stuk ‘stiller’ dan je gewend bent. Het voorgesprek vindt nog wel plaats met 1,5 m afstand. Echter kan je niet meer je hart luchten tijdens de behandeling. Ik doe een beroep op je om de behandeling in stilte te ervaren. Het advies is namelijk: spreek zo min mogelijk tijdens huid-op-huidcontact en fysieke onderzoeken. Dit vermindert de kans op besmetting via aerosolen . Om dezelfde reden wordt de praktijkruimte ook tussen de behandelingen door gelucht.
De behandeling is ook iets aangepast. Ik behandel wel onderste extremiteiten (benen en voeten) in ruglig, maar geen borst-, arm-, nekspieren of gezicht. De rug, nek en het bekken krijgen wel aandacht in buiklig. Voor klachten in het gebied van de borst-, arm-, nekspieren en het gezicht geef ik oefeningen mee. Door de behandelingen als zodanig aan te passen voldoe ik aan het advies: Behandel, indien mogelijk, zo ver mogelijk bij het gezicht van de cliënt vandaan.

Wel is het mogelijk om jouw favoriete muziek te luisteren tijdens jouw behandeling. Lees verder onder ‘Met een gerust hart naar jouw afspraak’.

Hoe zit het dan met PBM?

Conform de richtlijnen van het RIVM (zie PBMbuitenziekenhuis), is het op dit moment niet noodzakelijk PBM te gebruiken bij behandeling van niet van Covid-19 verdachte cliënten, ook niet als binnen de 1,5 meter moet worden behandeld. Uiteraard kan deze stellingname van het RIVM veranderen. In dat geval zal dit protocol worden aangepast.
Op wens van de therapeut kan wel met PBM worden gewerkt. De materialen moeten dan wel aan de eisen van RIVM voldoen én de materialen moeten correct worden gebruikt, omdat verkeerd gebruik juist meer besmettingsgevaar met zich meebrengt.

Dit is wellicht een reden waarom de (orofaciaal) fysiotherapeut wel PBM draagt. Zij zijn ook werkzaam in MST, afdeling kaakchirurgie.

Hygiënemaatregelen en sluiting van de dag

Wel is het verplicht tussen de behandelingen door de contactpunten te reinigen. Denk aan deurknoppen, armleuningen en tafeloppervlakte, laptop en telefoon. Ook wordt het textiel en de wegwerp face-cover ververst. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met wegwerp schoonmaakmaterialen. Daarom haal ik je aan het begin van de afspraak persoonlijk op, en loop ik met je mee tot aan de voordeur bij vertrek.
Aan het einde van de dag wordt alles grondig schoonmaken, met extra aandacht voor contactpunten. Prullebakken met wegwerpmateriaal worden geleegd aan het einde van de dag. Materialen worden elke dag gewassen op 60 graden Celcius. Bij thuiskomst wordt direct gedoucht en gedragen kleding uitgewassen.

Met een gerust hart naar jouw afspraak
Ook nu kun je er dus op vertrouwen dat je in goede handen bent en dat ik alle voorzorgsmaatregelen van het RIVM in acht neem. Voel je van harte welkom om jouw behandeling in stilte te ervaren. Of neem je favoriete muziek mee op CD of in een spotify playlist. Er is gelegenheid tot het afspelen van deze geluidsbestanden (cd-speler en bluetooth speaker). Kijk op op Support download music podcasts hoe je met Spotify Premium je favoriete muziek kunt downloaden.