Wel of geen huisdier aanschaffen tijdens COVID19

Er wandelen twee katten door de woestijn. Zegt de een tegen de ander:”Nou, we hebben in elk geval genoeg plek om te kakken…”

Iedereen snapt deze mop, maar voor sommige katten is het de bikkelharde realiteit. Als hun baasje ze zat is worden ze aan hun lot overgelaten. Niet in de woestijn, maar wel ver genoeg van huis zodat ze de weg terug niet weten. Het lijkt alsof tijdens deze periode van thuiswerken een groeiende belangstelling is voor huisdieren. Dat heeft zo zijn positieve en negatieve kanten.

Diereneigenaren zijn gezonder

Dieren hebben een positief effect op de menselijke gezondheid. Om die reden is het hebben van een huisdier gunstig. Een liefdevolle band met jouw huisdier bevordert de aanmaak van oxytocine (knuffelhormoon) en vermindert stress. Ook voor opgroeiende kinderen hebben huisdieren een meerwaarde. Het is algemeen bekend dat kinderen die opgroeien met dieren een betere weerstand en minder allergiën hebben. Daarnaast ontwikkelen kinderen meer empathie en verantwoordelijkheid voor de verzorging van hun huisdier. Ook voor ouderen is het hebben van een huisdier gunstig, want zij voelen zich minder eenzaam.

Vraag naar huisdieren explosief gestegen

Nu iedereen meer thuis is, zien de dierenasielen in de regio hun vragen naar een huisdier enorm stijgen. Iedereen is op zoek naar een dier om hen thuis of tijdens de wandeling gezelschap te houden. Er zijn dierenasiels die dubbel zo veel vragen naar honden en katten ontvingen. Zij geven aan dat ze vrezen dat na COVID19 sommige dieren zullen vereenzamen en opnieuw bij in het aziel zullen belanden. Dat is natuurlijk niet gezond voor zo’n beestje.

Toch een huisdier? Bedenk dan goed welke verantwoordelijkheid je aangaat

Een huisdier hebben is leuk, maar kost ook tijd en geld. Katten worden gemiddeld 14 jaar oud en kosten gemiddeld 400 euro per jaar. Honden zijn nog prijziger. Hoewel ze vaak minder oud worden (gemiddeld 10 jaar afhankelijk van het ras) kosten ze 1000 euro per jaar. Denk je toch genoeg tijd en financiële middelen te hebben voor een kat of hond? Dan adviseer ik een tweedekansje. Er zijn genoeg huisdieren die in het asiel belanden, omdat hun baasje is overleden of niet meer voor hun kan zorgen. Ook barst het op Marktplaats van de huisdieren die een nieuw thuis zoeken. Vaak merk je dat deze getresst zijn. Ze hebben daarom extra geduld, aandacht en liefde nodig. Geen gemakkelijke klus, maar als je ze dat kan geven zullen ze je extra dankbaar zijn.

Persoonlijke ervaring

In ons huis wonen drie poezen: Delailah, roepnaam Laila (bijna 17), Dicha (15) en Melbourne, roepnaam Mel (8). Laila is als kitten geadopteerd uit het asiel en was destijds mijn trouwe studiemaatje in Amsterdam. Dicha is destijds door mijn moeder geadopteerd uit het asiel. Na het overlijden van mijn moeder kwam ze bij ons wonen. Ze was al deel van ons gezin. Het was dus logisch dat ze bij ons kwam wonen. Mel komt uit een te vol huishouden. Haar baasje kon niet voor haar zorgen en was dankbaar dat we haar adopteerden.
Uit ervaring kan ik zeggen dat we heel gelukkig zijn met onze dieren en ze ook zeker niet willen missen. Na 16 jaar poezeneigenaar te zijn ken ik ook de keerzijde. Huisdieren hebben veel zorg, liefde en aandacht nodig. Ze zijn er voor je als je het zwaar hebt, maar zijn ook afhankelijk van je als ze zelf zorg nodig hebben. En als ze ziek worden maak je ook zorgen of ze weer beter worden. Ze worden deel van je gezin en zijn daardoor geen keuze die je achteloos dient te maken. Dus bezint eer ge begint.