Onderwerp Tozo voor sekswerkers

Vrouw tegen haar man: “De tuin moet nodig eens worden opgeruimd.” Antwoord de man: “Ik ben toch zeker de hovenier niet!” Maar ze vervolgt: “En wanneer ga je het dak nu eens repareren? Die is al een week lek!” Zegt hij:”Ik ben de loodgieter niet!” Op een dag komt de man thuis van zijn werk. Hij ziet dat de tuin is opgeruimd en dat het dak niet meer lekt. Hij vraagt: “Wie heeft dat allemaal gedaan?” “De buurman”, antwoord zijn vrouw hem. “Wat kostte dat allemaal wel niet?”, vraagt hij zijn echtgenote. “Ik kon kiezen tussen een appeltaart of met hem naar bed gaan.” “Je hebt hem toch zeker een appeltaart gegeven!” “Natuurlijk niet! Ik ben toch zeker de bakker niet!”

Zoete broodjes bakken

Een hilarische grap, maar onze huidige situatie is alles behalve grappig voor sekswerkers. Je kunt vandaag de dag beter bakker zijn. Dit komt doordat sekswerkers een opting-in regeling hebben met hun opdrachtgever. Deze regeling geeft geen recht op werknemers-verzekeringen. Met andere woorden sekswerkers zijn niet verzekerd voor werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Doordat ze meestal ook geen KvK registratie hebben hebben ze ook geen recht op overheidssteun.

Gelukkig hebben we de Bijstand nog

Toegegeven er zijn mogelijkheden voor sekswerkers om toch financiele steun aan te vragen, al was het via de Participatiewet (wat we vroeger bijstand noemden). Helaas lees je in de krant dat het nog steeds niet goed gaat. Vrouwen nemen het risico om toch geld te verdienen en eindigen vastgebonden aan een boom als een afgedankt huisdier. En dan is dit nog de ‘goede’ afloop. Moeten we op deze manier doorgaat tot 1 september 2020? (De vooralsnog gekozen datum om de salons en andere werkplekken weer te openen.)

Anonimiteit

Wie het slachtoffer is in het bovenstaande verhaal blijft onbekend. Dat is het verneukeratieve aan sekswerk; de anoniemiteit. En dan heb ik het nog niet eens over de migranten in de seksindustrie. Zij zijn niet alleen extra kwetsbaar om slachtoffer te worden van uitbuiting, afpersing en geweld. Zij hebben ook geen recht op reguliere bijstand vanuit de Participatiewet, omdat zij niet lang genoeg in Nederland wonen. Wetgeving en regulering zou hier een oplossing voor moeten bieden.

Thuiswerkende sekswerkers

Dat we met zijn allen thuiswerken is bekend, maar realiseren wij ons dat dit ook in de prostitutie gaande is? Een probleem waar de WRP (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) geen oplossing voor biedt. Deze wet zou sekswerk zodanig moeten reguleren dat het veiliger wordt. De WRP ging na jarenlang leuren (vanaf 2008) uiteindelijk in 2016 van tafel. Nu ligt er de WRS: het nieuwe Wetsvoorstel regulering sekswerk. Die voert opnieuw een registratieplicht voor sekswerkers in, in de vorm van een vergunningplicht, samen met de strafbaarstelling van klanten en de werk- en priverelaties van onvergunde sekswerkers. Ook de nuloptie komt weer terug, net als de leeftijdsverhoging. Helaas is er in deze nieuwe wet ook geen duidelijkheid hoe om te gaan met thuiswerkende sekswerkers. De WRS lijkt vooral bedoelt te zijn om illegale praktijken en slachtoffers van o.a. mensenhandel tegen te gaan. En ondertussen draait de wereld door.

Mosterd na de maaltijd

Inmiddels is het stigma op sekswerk gigantisch toegenomen met als gevolg stereotypering, uitsluiting en discriminatie om er een paar te noemen. Geen vooruitgang, maar achteruitgang als je het mij vraagt. Waar moeten deze dames van leven tot 1 september 2020? Wat gebeurd er achter de schermen? In de huizen van de sekswerkers, maar zeker ook in de huizen van hun vaste klanten? In december 2020 zou de wet weer naar de Eerste kamer gaan en op zijn vroegst in 2021 ingevoerd worden. Beetje laat vind je niet?

Lekker online

Gelukkig zijn er ook sekswerkers die online werk als alternatief hebben gevonden. Maar ook dit online werken (vaak webcamseks of chat) heeft zijn nadelen. Het vergt emotioneel veel van je en je moet ook de privacy in huis hebben om soms wel 12 uur(!) op een dag achter je pc/laptop/smartphone te werken. Daarnaast is de concurrentie moordend wat slecht is voor de gemiddele opbrengst. Online zijn klanten ook onbeschofter. Niets nieuws onder de zon, online pestgedrag kennen we allemaal.

Nog een paar tips voor sekswerkers

1) Zorg goed voor jouw mentale gezondheid. Deze onzekere tijden werken stress, angst en spanning in de hand. Maak jezelf geen verwijten.
2) Eet gezond en beweeg voldoende. Rust goed uit en probeer je slaap-waak ritme niet te verstoren
3) Blijf in contact met je naasten en deel je emoties
4) Vermijd alcohol en drugs
5) Denk helpende gedachtes zoals “Ik doe mijn best, dat is wat ik kan en dat is goed genoeg.” “De spanning die ik nu voel blijft niet: het verandert en wordt ook weer minder.”
6) Ontdek waar je goed in bent en doe daar meer van
7) Geef jezelf complimenten. Herinner jouw succesverhalen van eerdere moeilijke situaties. Wat heeft je toen geholpen?
8) Herken de zaken waar je inlvoed op hebt en waar je geen invloed op hebt. Cirkel van invloed en betrokkenheid (S.R. Covey)
9) Welke positieve verwachtingen heb jij? En welke positieve verwachtingen hebben anderen? Niet alleen over corona, maar ook over je eigen leven, de maatschappij. Zie je de mooie momenten van verbroedering en steun, van innovatie en actiebereidheid?
10) Oefen dankbaarheid. Besef wie je dierbaren zijn en doe iets voor je dierbaren. Durf ook om hulp te vragen en sta open voor alle mooie dingen die er om je heen gebeuren. Geniet ook van de gewone bijzondere dingen: een mooie zonsopgang, stralend blauwe lucht, de geur van lente.

Bronnen:
1) Belastingdienst – opting in
2) Sekswerkexpertise.nl en stroomschema sekswerkexpertise
3) Gemeente Deventer
4) Sekswerkerfgoed.nl
5) Algemeen Dagblad Sekswerk in coronatijd en CU steunt sekswerkers